Rotfylling

Rotbehandling er nødvendig å gjøre i tenner hvor nerven er infisert eller betent.

Skulle et hull gå helt inn til nerven i tannen vil det som regel gi smerter i form av tannverk. Det kan også være andre årsaker til smerter i tenner. Dype fyllinger, slag mot tann, sprekkdannelse, tanngnissing eller andre påkjenninger. Ofte hører vi at ”å rotfylle er så vondt”. Dette er ikke sant. Det er lite smerte forbundet med en slik behandling, men det kan være mye smerte forbundet med årsaken. De som har opplevd tannverk vet hva det vil si. Det er altså ikke vondt å rotfylle en tann, men man må ofte rotfylle fordi man har vondt.

Hva er de vanligste symptomene for å måtte rotfylle?
Kraftig ising i tennene når du drikker kaldt eller varmt. Isingen kan pågå en stund eller det kan utvikle seg til kraftig tannverk. Hvis tannen føles øm å tygge på og føles for høy kan det være klare tegn på en betennelse i tannen. Det er også i noen tilfeller mulig å se endring av farge på tannen.

Man får ikke alltid symptomer selv om tannen trenger en rotfylling. Det kan også oppdages forandringer på røntgenbilde som indikerer at tannen har en infeksjon og må rotfylles.

Behandling
En rotfylling innebærer at nerven fjernes og at rotkanalen deretter fylles med rotfyllingsmateriale. For å utføre en rotfylling må man først borre seg gjennom tannkronen og inn til nerven. Deretter bruker vi spesialinstrumenter for å rense rotkanalene grundig, i tillegg bruker vi antibakteriell skyllevæske. Dersom tannen rotfylles på grunn av en infeksjon må man gå en stund med et bakteriedrepende middel i de rensede rotkanalene før rotfyllingen kan gjøres ferdig. Etter endt rotbehandling må tannen repareres med en fylling eller en krone. Rotfylling er en behandling som krever nøyaktighet og tid. En tann har fra en til fire kanaler, det er mer tidkrevende jo flere kanaler tannen har.

Behandlingen kan utføres helt smertefritt. Den utføres med lokalbedøvelse dersom nerven er levende. Dersom nerven er død trengs ingen bedøvelse.

Selv om behandlingen utføres med den største nøyaktighet, kan det oppstå komplikasjoner. Komplikasjoner som kan forekomme er for eksempel oppblussing av infeksjonen, fraktur av et instrument i rotkanalen og fraktur av tannen. Disse komplikasjonene kan føre til at tannens funksjonstid blir redusert. Omtrent 80% av tenner som rotfylles kan beholdes lenge, men det er viktig å være klar over at ikke alle tenner vil kunne beholdes. Det er viktig å kontrollere rotfyllingen etter at den er utført.

Bestill time hos oss i dag